top of page

De smerige spelletjes speeltuin

Onderstaande stukken zijn fragmenten uit het voorleesboek … Bedoeld voor papa's en mama's om hun kinderen wat bij te leren. (Auteur: Annie M. Geus)

Inleiding Ergens, hier ver, ver vandaan, zo'n 25 minuten met paard en wagen, ligt de speeltuin. Een speeltuin met veel vrolijke, stoute, boze en stiekeme kindertjes. Deze kindertjes luisteren normaal gesproken allemaal naar de acht wijze ouderen. Helaas gaat dit niet altijd even goed. Binnen de speeltuin gelden er namelijk een hoop regels waar helaas niet alle kindertjes zich altijd even goed aan houden.

Hoofdstuk 1.4 - De acht wijze ouderen. De Baas

Om ervoor te zorgen dat iedereen vriendjes blijft met elkaar worden er elk jaar acht pubers gekozen om de kinderen alle regeltjes te leren. De oudste van de acht is de baas. Vele kindertjes dromen ervan om ooit de Baas te worden. Er zijn verschillende manier om dit te bereiken. Zo kan je laten zien dat je je altijd aan de regeltjes houdt en naar alle kinderfeestjes mag komen. Toch zijn er altijd kinderen die het op een andere manier proberen. Zo was er ooit een kindje die heel hard riep dat een van zijn beste vriendjes de baas moest worden. " Zolang ik het blijf roepen gaat de rest het vanzelf geloven, klaar is kees!" De jongen bleef zo lang doordrammen dat zijn vriendje Baas moest worden dat het vervelend begon te worden. Hierdoor kregen de andere kindjes onbewust juist een hekel aan zijn vriendje. Iemand anders werd dan ook gekozen als Baas. De jongen was teleurgesteld dat zijn vriendje geen Baas was geworden. Toch vergat hij zijn vriendje al snel omdat hij had gehoord dat de nieuwe Baas wilde vragen of hij als een van de acht wijze ouderen op de chocolademunten wilde passen.

(Voor de ouders; Moraal van het verhaal: De zelfweerleggende voorspelling is de kwelduivel van het goedbedoelde.)

Hoofdstuk 1.5 - De acht wijze ouderen. De kletskous

Als de Baas is gekozen moet hij zeven anderen zien te vinden om samen met hem de speeltuin onder controle te houden. Om te weten wat voor problemen er spelen onder de kinderen wordt er elk jaar een kletskous gevraagd. De kletskous moet in heel veel dingen goed zijn. Kijk maar eens naar onderstaande lijst!

1. De kletskous moet mooi zijn.

of

2. De kletskous moet haar voorbips aan de Ranjameester laten zien.

Of

3. De kletskous moet een boom zijn.

Zoals je je misschien wel kan voorstellen, is het met al deze puntjes niet makkelijk voor de Baas om een nieuwe Kletskous te kiezen. Als de Kletskous is gekozen is haar belangrijkste taak om elke week de kinderen op de hoogte te houden van de gebeurtenissen in de speeltuin met behulp van "de Brief". Nu hadden de acht wijze ouderen bedacht om in elke Brief een grapje te vertellen. Helaas begrepen alleen de acht wijze ouderen de grapjes. Zijn de kinderen dan zo dom? Of de ouderen niet grappig.

(Voor de ouders; Moraal van het verhaal: Uiterlijk is belangrijker dan innerlijk. Een inside joke of privé-grap is een grap waarvan de geestigheid alleen kan worden ingezien door hen die deel uitmaken van dezelfde, meestal beperkte sociale groep. Deze vorm van humor is in principe slechts vermakelijk voor mensen die bekend zijn met de achterliggende situatie. Poes Oppenheim, succes volgend jaar!)

Hoofdstuk 3.4 - Kinderfeestjes De Ranjameester, een van de acht wijze ouderen, is een van de populairste van de speeltuin. Hij zorgt ervoor dat alle kinderen zich aan de regels van de speeltuin houden. Dit lukt hem natuurlijk niet in zijn eentje. De Ranjameester heeft daarom zijn beste vrienden gevraagd om hem hierbij te helpen. Zij helpen hem met het inschenken van de ranja. Vroeger was het erg moeilijk om een goede vriend van de Ranjameester te worden. Helaas kiest de Ranjameester tegenwoordig vooral de meest verwende kindjes als zijn vrienden. Zij hebben niet altijd evenveel zin om ranja in te schenken. Sommigen staan liever heel de dag stiekem te roken. Daarnaast was er een heel vervelend kindje. Het kindje dronk vaak zoveel ranja dat hij door de buikpijn niet meer op de regels kon letten. De vrienden van de Ranjameester vonden dit heel vervelend maar durfden dit nooit tegen hem te zeggen. De Ranjameester had al meerdere keren de een laatste waarschuwing gegeven, zelfs zo vaak dat je het eigenlijk geen laatste waarschuwing meer kan noemen. Dit dacht het kindje zelf ook. Maar toen, tijdens een kinderfeestje, was de maat vol. Er was een grote ruzie tussen de vrienden van de Ranjameester, waarna het kindje met billenkoek naar huis moest. Hij zou nooit meer een van de beste vrienden zijn.

(Voor de ouders; Moraal van het verhaal: Hoogmoed komt voor de val, hard werken bij de Cie? Da zal.)

Hoofdstuk 8.6 - Verboden snoep is het lekkerst De spanningen in de speeltuin vinden altijd plaats in de glijbaan. De glijbaan is namelijk de plek waar je stiekem kan kussen! Zo zijn er verschillende jongens en meisjes die met elkaar hebben afgesproken om alleen met elkaar te kussen. Een soort verkering. Zo was er ooit een meisje die deze afspraak had gemaakt. Laten we haar voor het gemak de Erg Beschaafde Inge uit Vught noemen. De jongen vond een andere speeltuin interessanter, of hij hier op een andere wipwap heeft gespeeld, weten we niet. Toch maakte dit niet uit voor Inge. Zij heeft namelijk stiekem met een heleboel andere jongens gekust! Hier werd de jongen heel erg verdrietig van.

(Voor de ouders; Moraal van het verhaal: Een wipwap is een wipwap, een glijbaan is een glijbaan, vreemdgaan is ook gaan.

Niet geschreven door 't H.S.C. (a.k.a. het hypocriete smoesjes clowntje)

705 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Azerion

Damesch en heeren, waerde smaadliefhebbers, welkom bij alweer de 32e jaargang van de Azerion (let op: reclame) Vidar Eredivisie! Gestart te 1992 met "the sorority of the waterbeggars" zorgt de jaarlij

De betoverende weken in Vidaria

Eens, in een land ver weg, waar sprookjesachtige en mysterieuze figuren leefden, was er een koninkrijk genaamd Vidaria. Een uitgestrekt bebost gebied, met in het hart een groot Kasteel, omringd door w

Whatsapp CRISIS: Een kijkje achter de schermen

Menig dispuut zal het hebben: een whatsapp/pijlercie. Tijdens de pijler zijn deze, vaak sociale gasten of chicks, aangesteld om met de poti’s te appen of ruzie te maken met andere disputen over poti’s

Comentários


bottom of page