top of page

FD: Merano Past Shirkmethode toe in Den haag

Hypotheekcrisis raakt NIBC

VAN ONZE REDACTEUR

AMSTERDAM – Door de krach op de obligatiemarkt is de winst van NIBC over het eerste halfjaar geheel verdampt. De Haagse zakenbank gaf gisteren een winstwaarschuwing af. In de periode januari tot eind juni leed NIBC een verlies van euro 137 mln op Amerikaanse hypotheekobligaties. De bank zegt te verwachten dat de boekverliezen verder oplopen.

NIBC kwam vervroegd met cijfers naar buiten. Als een van de weinige banken laat NIBC de waardeveranderingen van zijn hypotheekbeleggingen direct en volledig door de winst-en-verliesrekening lopen. Vanwege het positieve resultaat van euro 141 mln op operationele activiteiten kwam de halfjaarwinst toch nog uit op euro 4 mln. Volgende week volgt een uitgebreide cijferpresentatie.

Half maart trok NIBC op de valreep al een gang naar de beurs in. Enkele weken daarvoor ontstonden de eerste scheuren op de Amerikaanse hypotheekmarkt. ‘Een beursgang is nu absoluut niet aan de orde’, zegt een woordvoerder.

NIBC is specialist in het opkopen en doorverkopen van hypotheekportefeuilles in de vorm van obligaties. De bank heeft daarom direct te lijden onder de crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt. Over een breed front zijn de koersen van hypotheek- en bedrijfsobligaties gedaald. Handelaren spreken in sommige delen van de markt van een ‘credit crunch’, het volledig opdrogen van de handel, waardoor er nauwelijks nog prijzen tot stand komen.

NIBC had aan het begin van het jaar ruim euro 480 mln belegd in zogenoemde subprime-leningen. Deze obligaties, die in tranches met verschillende kredietwaardigheid worden verkocht, worden gedekt door hypotheken aan huizenkopers met minimale inkomenszekerheid. De bank heeft hier nu al euro 91 mln op verloren. Slechts een klein deel van de leningen is de afgelopen maanden verkocht.

Op Amerikaanse hypotheekobligaties van kredietwaardiger huizenkopers heeft NIBC voorts tot eind juni een verlies van euro 46 mln geleden. Eind 2006 had de beleggingsportefeuille van NIBC een omvang van euro 5,2 mrd. Deze portefeuille bestaat voor 43% uit Amerikaanse obligaties, die naast hypotheken ook andere vormen van onderpand kennen. Sinds juli zijn de prijzen van Amerikaanse hypotheekobligaties nog meer gedaald.

Kredietbeoordelaar Moody’s verlaagde donderdag de kredietstatus van NIBC met een stapje naar Baa1. Beoordelaar S&P zette zijn oordeel voor de bank van A- op een ‘negative watch’, wat impliceert dat een verlaging aanstaande is. NIBC stelde in een persbericht ‘teleurgesteld’ te zijn over deze beslissing. Copyright (c) 2007 Het Financieele Dagblad

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

We zijn je niet vergeten Benno…..

‘’Waar Pluto in 2006 zijn erkenning verloor in de ogen van de astronomische kringen, raakte Benno van Smeersel deze kwijt in de Vidraatse kringen toen hij zich afgelopen jaar nog steeds in een ellipti

Spookhuysch

Na een week van objectieve verslagen uitbrengen over het reilen en zeilen van de leden der TSR Vidar, is het WNN nu ook gestuit op merkwaardige activiteiten binnen het eigen Dispuut. Paranormale activ

‘Hallo Merol Merol, de Merol is van mij’

Hoe zeer ze het ook proberen te verbloemen, dat er iets broeit in de heksenketel van Flopensa staat vast. Geen enkele Vidraat is het volgende beeld vreemd; de verplettering van een tedere meisjes ziel

Comments


bottom of page