top of page

Piet wordt zwart gemaakt

Het zal de oplettende Vidraat de afgelopen weken niet zijn ontgaan. Elk jaar wanneer de pepernoten weer in de schappen liggen laait de discussie omtrent Zwarte Piet weer op. Een folklore die zijn oorsprong vindt 1850 toen Jan Schenkman de knecht van de goedheiligman in het leven riep. Een eeuwenoude traditie waar elk kind, ongeacht afkomst, in Nederland mee op is gegroeid. Toch lijkt de discussie de laatste tijd meer media aandacht dan ooit te krijgen, de meningen liggen vaak ver uit elkaar, maar de vraag blijft onbeantwoord: is zwarte piet de hedendaagse vervleesching van onze koloniale geschiedenis? WNN stuurde daarom meester speurneus (Sinter)Klaas B. op pad om de onderste steen aan de schenen van de tweede ezel bij het vuur te leggen. Eerste reacties werden onder het grote genot van Klaassoufflés en Boer’nkool bij de knapen van V.E.R.zuipen gepeild:

“Binnen ons dispuut is iedereen gelijk. Neem bijvoorbeeld onze KMT, daarin maken we al onze feuten zwart. Bovendien wordt er niemand lid voordat alle leden cadeautjes hebben gekregen, maar door de nieuwe Vidar regels moeten we al ruim voor 5 december inaugureren, dus gaan wij er echt niet moeilijk over doen als we onze cadeautjes al op 9 november krijgen”.

Uit bovenstaande reactie blijkt nauwelijks sprake te zijn van het geschetste probleem. Jos van Gas-stel gaf tevens ‘off the record’ aan dat hij de V.E.R.zuipen  ‘maandag-kom-door-de-schoorsteendag’ veel uitdagender vindt dan simpelweg door het raam naar binnen te klimmen. Uit onderstaande reacties die via twitter werd gestuurd vanuit de jongens van Fabras kan eenzelfde conclusie worden getrokken:

@Watergeuzen92 #billenkoek met de #roe vinden wij heerlijk. Huidskleur maakt ons daarbij geen #jutezak uit. #blankepiet #zwartepiet #onzindiscussie #gaypride #spankmeplease

De conclusie lijkt vooralsnog eenduidig.  Boer zou echter Boer niet zijn als hij het hierbij liet zitten. Het stopzetten van zijn zoektocht naar een vrouw (haha ja snap je hem? #kutYvonJaspers) geldt hierbij als voornaamste bewijs van ongekende passie en toewijding richting de leden van het dispuut. Het onderzoek werd voortgezet en daarbij stuitte de reporter op meerdere schokkende conclusies binnen de vrouwenclubjes.

“Ik vind zwart maar een dode kleur, dat past echt totaal niet bij.  Ik heb een frivole uiterlijke verschijning, daarbij ga ik echt geen zwart dragen en bovendien kleedt het totaal niet af bij mijn compleet slanke lichaam. Nee zwart is niet echt mijn ding, geen mij maar gewoon witte piet, echt geen zwarte piet, pfff zwart, nee doe mij maar wit”

Aldus Nonnetjes M. De Wit die redelijk gekleurd in deze kwestie lijkt te staan. Gek genoeg vindt De Wit bijval in haar opinie bij de vrouwen van Luna. In een brief volledig stinkend naar muf kutvocht gemixed met een odeur van bedorven asbak liet S.I.P. Wanken de mening van haar dispuut doorschemeren, dat hier geen misverstanden over kunnen ontstaan lijkt duidelijk, Boer citeert als volgt:

“Het is dat er godverdomme geen andere kleur bij dat kutgeel past, dat is daadwerkelijk het enige positieve dat we over zwart te verkondigen hebben. Wat een kutkleur, echt heel kut, heb je bovendien ooit een zwarte peuk gezien? Nee toch? Nou dan!”

Dat M. Hoftuin een fout heeft gemaakt met betrekking tot het kiezen van dispuutskleuren wordt pijnlijk duidelijk. Enfin, ter zake. Dat de landelijke tweestrijd zich kenbaar heeft gemaakt binnen de vereniging is hieruit onmiskenbaar op te maken. Wat is nu het gevolg? Hoe leeft de vereniging toe naar 5 december? Hoe wordt de legendarische sinterklaasOVA dit jaar ingekleed, en zou het daardoor mogelijk zijn dat deze avond nog schraler bezocht wordt dan voorgaande jaren? Of de kinders van Magna Concordia, die vanwege hun leeftijd nog heilig geloven in de mythe van St. Nicolaas, dit jaar zullen worden voorzien van cadeaus blijft ook nog onbekend. Zoveel onbeantwoorde vragen. Wat gelukkig wel buiten kijf staat is het volgende: Redmar Draaideur zal sowieso van cadeaus worden voorzien: hij is immers REDMAR DRAAIDEUR.

Marx gaf in een reactie al aan dat de 30,000 euro vanuit Aegon in ieder geval niet besteed gaat worden aan de aanschaf van een stoomboot. Daarbij laait de volgende discussie echter meteen op: mocht zwarte piet zich per empacher willen voortbewegen, ontstaan er dan vragen omtrent het transport van slaven per roeihaal? Only time will tell.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page