top of page

Turnaround manager McGowan stuwt koers Holland 8 naar ongekende hoogten

Van onze redacteur op de Zuidas, Amsterdam 17 juni 2008

“Ik ben een turnaround manager, ik ga met 150 kilometer per uur!” Met deze woorden presenteerde de nieuwe CEO van Holland Acht N.V., de Australiër David McGowan, zich een week geleden aan het beleggend publiek. Groeiende onvrede bij de aandeelhouders als ook interne onrust binnen het bedrijf hadden geleid tot een wisseling van de wacht aan de top, waarbij de onderneming met de aanstelling van McGowan het roer drastisch om heeft willen gooien. Beleggers reageren vooralsnog positief.


Dat er iets moest gebeuren binnen Holland Acht N.V. was marktkenners al jaren duidelijk. “Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst” was een veelgehoorde verzuchting op de beursvloer van NYSE-Euronext, waar het bedrijf sinds 1992 een beursnotering heeft. Achterblijvende prestaties ten opzichte van de peer group binnen de markt en onvoldoende toekomstperspectief hadden de afgelopen jaren een drukkend effect op de koers. Het vertrouwen van beleggers in de strategie van de Onderneming uit Amstelveen liep de afgelopen jaren voorts een aantal fikse deuken op door het vertrek van een aantal topmanagers zoals Nico Rienks, Michiel Bartman en recent Gerritjan Eggenkamp.

Met de aanstelling van McGowan, gepokt en gemazeld in het internationale bedrijfsleven en reeds een bewezen kracht in de betreffende industriesector, is Holland Acht N.V. tegemoet gekomen aan de toenemende klachten vanuit de aandeelhouders op het zittend management. In de zomer van 2007 dreigde na presentatie van een fors tegenvallend resultaat reeds een confrontatie met de aandeelhouders, wat erin resulteerde NOC*NSF de belangrijkste financier wegviel. Met de uitgifte van obligaties aan nieuwe investeerders en de presentatie van een gewijzigd strategisch beleidsplan kon het bestuur de boot van de activistische aandeelhouders echter vooralsnog afhouden. De teleurstellende jaarcijfers over 2007 en de zoveelste winstwaarschuwing voor het tweede kwartaal van 2008 waren echter de druppel, waarna de Raad van Commissarissen ingreep.

De nieuwe CEO David (Dave) McGowan is een relatief onbekende persoon in het Nederlandse bedrijfsleven. In internationale kringen wordt hij omschreven als een excentriekeling met een voorliefde voor onomwonden statements en gespierd taalgebruik. Ondanks zijn jonge leeftijd kan hij reeds boven op vele jaren ervaring binnen de twee core businesses van de bedrijfstak; binnen het Australische staatsbedrijf Aussie Rowing Ltd. maakte hij aanvankelijk deel uit van het Management Team van de werkmaatschappij “High performance rowing LLC”, om na een aantal succesvolle jaren zijn bakens te verzetten naar de Business Unit “Binge drinking ventures”. McGowan heeft de naam veel van zijn directe medewerkers te eisen en daarbij geen moeilijke keuzes te schuwen. Nu staat McGowan dus voor de moeilijke taak om op zeer korte termijn de focus binnen de onderneming terug te brengen en de winstgevendheid van het bedrijf weer naar een marktconform niveau te stuwen. Analisten verwachten dat daarbij met name de komende weken beslissend zullen zijn; een volgende winstwaarschuwing of negatieve koersontwikkeling kan het toch al ondergewaardeerde bedrijf “in play” brengen voor een potentiële vijandige overname.

Meteen na zijn aantreden gaf McGowan beleggers een voorproefje van wat Holland Acht N.V. onder zijn leiding te wachten staat. Drie managers uit het topkader moesten wegens tegenvallende resultaten vertrekken. In hun plaats trok McGowan drie managers met een technische achtergrond aan om de kwakkelende Research & Development afdeling nieuw leven in te blazen. De eerste dagen werd door beleggers vooral afwachtend op deze ontwikkelingen gereageerd, maar met een koersstijging van maar liefst 5,44% gisteren lijkt de markt dan toch de voorgestane strategie van McGowan te onderschrijven. 150 kilometer per uur gaat het bedrijf nog niet, maar met de nieuwe CEO zal dat naar verwachting niet lang meer duren.

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

We zijn je niet vergeten Benno…..

‘’Waar Pluto in 2006 zijn erkenning verloor in de ogen van de astronomische kringen, raakte Benno van Smeersel deze kwijt in de Vidraatse kringen toen hij zich afgelopen jaar nog steeds in een ellipti

Spookhuysch

Na een week van objectieve verslagen uitbrengen over het reilen en zeilen van de leden der TSR Vidar, is het WNN nu ook gestuit op merkwaardige activiteiten binnen het eigen Dispuut. Paranormale activ

‘Hallo Merol Merol, de Merol is van mij’

Hoe zeer ze het ook proberen te verbloemen, dat er iets broeit in de heksenketel van Flopensa staat vast. Geen enkele Vidraat is het volgende beeld vreemd; de verplettering van een tedere meisjes ziel

Comments


bottom of page