Hedge fund Vidar & Partnors voorziet grote problemen in de voetbalmarkt. Dat schrijft fundmanager Joeri Brushinski in een brief aan de investeerders van het fonds. In dezelfde brief maakt hij bekend dat V&P de afgelopen dagen grote verliezen heeft geleden door de long-posities in verschillende voetbalbedrijven onvoldoende af te dekken en dat het fonds ernaar streeft om de portfolio op korte termijn af te bouwen. Tevens kregen twee handelaren van het fonds hun congé. Marktvolgers vrezen ondertussen voor de financiële gezondheid van het fonds.
Van onze redacteur aan de Zuidas
De vraag was niet of het zou gebeuren, de vraag was alleen wie er als eerste met het slechte nieuws naar buiten zou moeten treden. Met een brief getiteld “To our valued investors” die vandaag door fundmanager Brushinski van Vidar & Partnors aan zijn investeerders is gestuurd, is die vraag beantwoord. In deze brief, dezelfde dag nog uitgelekt naar het Dealbook blog van de New York Times, verwoordt Brushinski de zorgen die de markt sinds enkele dagen in haar greep houden. Hij bevestigde dat V&P de afgelopen maanden aanzienlijke long-posities had ingenomen in bedrijven zoals Kampioenuh! N.V., Memories of 1988 Inc. en Komt dat Schot Corp PEB en VZP, stuk voor stuk bedrijven waarvan de beurskoers door de algehele malaise op de voetbalmarkt de afgelopen dagen diep gekelderd is. Naar nu blijkt, heeft V&P de risoco’s waaraan zij door de long-posities blootstond onvoldoende afgedekt, waardoor het fonds hevige verliezen op de waarde van haar portfolio moest incasseren. Er zijn door V&P hoeveelheden bier ingekocht die het reguliere overschrijden en die verlopenzijn vooraleer de TIK begint.
Brushinski: “De afgelopen maanden leek er sprake te zijn van een bull market in de voetbalsector. V&P was het in die omstandigheden verplicht aan haar investeerders om van deze goede marktomstandigheden gebruik te maken. Zij heeft daarom verschillende posities ingenomen in voetbalbedrijven en comodities, die thans na de terugval van de markt verlieslatend zijn. Na povere resultaten in eerdere jaren leek voetbal hét beleggingsobject van de zomer 2008 te zijn, maar inmiddels hebben we onze interne ranking van deze sector neerwaarts bijgesteld. Voetbal is gewoon weer een paupersport.” Een raming van de geleden vermogensschade geeft de brief niet, maar in brede kring wordt gevreesd voor de financiële gezondheid van het fonds. “Als V&P omvalt, zal het fonds in haar kielzog een groot aantal fondsen mee de afgrond insleuren, met alle desastreuze gevolgen voor de stabiliteit van de financiële sector tot gevolg.”, aldus prof. dr. H. Schaap, zelfverklaard specialist in financial engineering en macro-economische beslommeringen. Schaap bedoelt dat Joes en cornuiten van de Cie het bier zelf maar op moeten drinken waardoor diverse dispuutsvakanties in het water zullen vallen.
Desgevraagd liet Dr. Ost Maij in een reactie weten dat de voetbalbeleggingen een klassiek schoolvoorbeeld van een “bouncing cat” vormen. Maij, verleden jaar gepromoveerd op een dissertatie naar het koersgedrag van aandelen in Boliviaanse landmijnproducenten, sprak hierover scherpe woorden: “Het feit dat V&P eerst op de golven van de markt meebeweegt en nu met de staart tussen de benen naar haar investeerders toemoet om het enorme waardeverlies van haar beleggingen te rechtvaardigen getuigt van een ongelofelijke naïviteit. Brushinski is duidelijk niet de man om deze markt te bespelen, enige ervaring in de sector is hem vreemd. Elke weldenkende fondsmanager had zich zelfs bij de oplopende koersen gerealiseerd dat de intrinsieke waarde van de beleggingsobjecten absoluut ondermaats was. Dat voetbal een paupersport is, was immers al lang en breed in de markt bekend!”. In gewone mensentaal suggereert Maij hier dat er betere geinvesteerd had kunnen worden in voorraden bier en bitterballen bij de diverse dispuutshuizen met tap, die afgenomen konden worden indien de voorraad op Vidar op gaat.
In de brief liet Brushinski optekenen dat V&P de opgebouwde voetbalportfolio op de korte termijn zal liquideren. Bovendien zijn twee handelaren, Daan Kleijnen en Joes van Berkel, in afwachting van een ontslagprocedure op non-actief gezet. De voormalig sterhandelaren van V&P worden persoonlijk verantwoordelijk gehouden voor het débacle. In een eerste reactie lieten Kleijnen en Van Berkel weten dat zij als scapegoat geslachtofferd worden voor het algeheel falen van het intern risico-management binnen V&P en dat hen persoonlijk niets te verwijten valt. “Sterker nog, wij hebben de markt bewerkt conform de instructies en richtlijnen die ons nota bene door Brushinski zelf waren opgedragen! Dat een dergelijke belegging door externe factoren vervolgens in slecht vaarwater komt, kan hij onmogelijk op ons afschuiven. Wij zullen ons dan ook met alle middelen verweren tegen deze absurde gang van zaken!”.
Goudsewagen investments heeft laten weten het erg voorspelbaar te vinden. “Dan hadden ze maar een ijzeren voorraad champagne moeten aanschaffen” aldus een woordvoerder.
Commenti