Er zijn een aantal levenswijsheden die voor elk mens bekend zijn. Zo is het algemeen bekend, dat wanneer men zichzelf genoeg alcohol toedient, men hiervan beschonken raakt. Tevens is het algemeen bekend dat wanneer je meer doelpunten scoort dan je tegenstander, je de wedstrijd wint. Nog zo’n algemene bekendheid is dat vrouwen voor elkaar op de bres springen en elkaar koste wat kost willen beschermen voor de gruweldaden van het mannelijk geslacht (Dionysos als uitzondering daargelaten). Wat wellicht als minder bekend beschouwd wordt is dat wanneer slecht weer zich voordoet, en hier staat Nederland om bekend, vlinders zich binnenshuis begeven en hun vleugels ineenvouwen om de regen te mijden. Nu staat het verblijf van de Watergeuzen aan de Van Sonstraat erom bekend erg gastvrije bewoners te herbergen die dan ook niet te misselijk zijn om een vlindertje haar welverdiende bescherming te geven. Kijk een vlinder kent gedurende haar levensloop vele vijanden. Als rupsje hebben ze voornamelijk te maken met de honger van muizen, vogels, egels en andere insecteneters. Als het rupsje zich volledig heeft ontwikkeld tot prachtige vlinder komen er andere gevaren om de hoek kijken; hieronder bevindt zich de mens. En welke vlinder wil haar medevlinder nou niet beschermen voor de wreedheden van zo’n mens? Niet elke vlinder is echter even beschermingsgezind. Er valt een onderscheid te maken tussen de mate waarin de vlinders elkaar beschermen. Zo staan de kleine vuurvlinders erom bekend niet voor elkaar door het vuur te gaan, terwijl argusvlinders alles juist wel met argusogen bekijken en daarom als redelijk beschermend worden beschouwd. De meest beschermende vlinders zijn echter de Bos(ch)vlinders
WNN onderschat de intelligentie van haar gemiddelde lezer niet. Toch wil WNN alle eventuele twijfel doen laten verdwijnen. De lezer gaat er waarschijnlijk vanuit dat dit verhaal gaat over de vlinder die hierin de hoofdrol vertolkt, echter is dit in dit verhaal niet het geval. Dit verhaal gaat over de rol van de medevlinder, de beschermvlinder als u wilt. De rol van deze beschermvlinder speelt misschien namelijk wel de hoofdrol in dit avontuur. Daar waar de Vidar vlinders zich zeer vergevingsgezind tonen jegens een niet nader te noemen “nieuwe” rups, zo onvergefelijk waren zij aan het adres van de man die zijn deur opendeed voor een schuilende vlinder. De beschermvlinder waarschuwde de hoofdrolvlinder over hoe zij zich niet veilig moest voelen op haar schuilplaats. De mens, en zeker deze mens, is immers de vijand van de vlinder, en wanneer de hoofdrolvlinder zich in het hol van de leeuw bevindt moet de hoofdrolvlinder er aan herinnerd worden dat deze mens gevaarlijk is. Dat is natuurlijk zo logisch als wat. Vandaar de de hulpvlinder meerdere malen expliciet en ongevraagd kutadvies bleef geven, uit pure jaloezie en onbegrip voor waarom zij zelf zo opzij werd gezet. Tussentijds was het van wezenlijk belang om vooral aardig te blijven doen tegen de betreffende persoon en niet het lef hebben de vleugels te spreiden en zelf een keer om uitleg te komen vragen. Primaire bronnen dienen zelfs vlinders te weten, zijn vaak een betere informatiebron dan secundaire.
Dat de beschermvlinder zich voor niets zorgen maakt blijkt uit het feit dat er dagelijks een vlinder in het hol van de leeuw slaapt. Deze blijft echter onaangetast door beschermheer B. Buil die op zijn leven zweert dat als zijn vlinder kwaad wordt aangedaan deze persoon ‘tussen kant en wal zal raken’. Echter valt er wel wat te zeggen over de gevaarlijkheid van de van Sonstraat. Vrouwen komen en gaan, pandapunten worden al maanden niet meer verdiend en huisactiviteiten vinden steeds vaker plaats bij GGD Hart van Brabant. Toch zijn de bewoners de kwaadste niet, vrouwen worden goed gevoed, krijgen de mogelijkheid om te douchen en zelfs een éénpersoonsbed wordt aangeboden als slaapplaats. Dat de vrouwen vervolgens via voicemail te horen krijgen dat dat éénpersoonsbed toch te klein is voor de twee, is een tweede.
Desalniettemin, het avontuur van de hoofdvlinder liep ten einde, de het hol van de leeuw bleek volgens de verhalen toch te gevaarlijk en eieren voor je geld kiezen was het devies. Zo zie je maar weer, vrienden staan voor je klaar en goed advies dien je nooit in de wind te slaan!
Comments